Mamady Keita spelar här solospel på djembe till den traditionella rytmen Kokou från Guinea i Västafrika. Han anses vara världens bästa djembespelare, och jag är glad för det eftersom han till skillnad mot många av sina kollegor spelar sina djembesolon på just det sätt som jag själv har som ideal – inte för mycket och inte för lite.
Han ackompanjeras här av traditionella bastrummor, Sangban, Kenkeni och Doundoun,.som spelas med träpinnar. De olika stora bastrummorna har även olika stora Kengele på ovansidan – klockor av metall vars olika rytmer spelas med en metallpinne med den andra handen. Bredvid Mamady (utanför bild) sitter ytterligare en djembespelare och ackompanjerar med de traditionella djemberytmer som ingår i Kokou.
Detta var den allra första rytm jag fick lära mig spela under en dans och trumhelg i Orsa när jag bodde där 1990-95. Liksom i all folkmusik så finns det många varianter på kända stycken, men de djemberytmer som spelas i videoklippet som ackompanjemang är samma som jag har lärt mig.
Det är Mamady som i början av videon visar vilken djemberytm han vill bli kompad med och så snart den spelas korrekt av ackompanjatören så övergår Mamady till solospelet. Ungefär efter 2:30 vill han ha en annan djemberytm som komp och visar den så att kompspelaren kan byta till den. Några minuter senare byter dom tillbaka till den första igen.
Normalt håller man samma komprytm från början till slut om man är flera som kompar på djembe. Är det bara en som kompar på djembe så kan solisten vilja byta komprytm ibland för att få lite omväxkling för sitt solospel.
Observera hur skickligt Mamady väver in sina solofraser i kompet omkring honom. Han vet ju precis vilka slag de andra upprepar hela tiden och lägger ibland sina solofraser så det låter som de svarar honom fast det är precis tvärt om!
Mamady försöker till skillnad mot de flesta andra aldrig visa upp allt han förmår när han spelar sina solon.Han gör ofta enkla smakfulla saker som passar perfekt ihop med kompet omväxlande med avancerat spel till kompet när det är lämpligt. Därför är han min favorit.
Kokou kan som du ser stavas på många olika sätt eftersom det är en traditionell rytm från tiden innan malinkefolket hade skriftspråk.. Djemben ”uppfanns” inte förrän på 1600-talet och inlemmades då i den redan mångtusenåriga trumtraditionen med bastrummor och klockor.